Musiikkituotanto
Vuodesta 2005 Äänitaivas on tuottanut musiikkia moneen eri tarkoitukseen: elokuviin, televisioon, verkkoon, animaatioihin, mainoksiin, peleihin, mediateoksiin ja (teatteri)esityksiin. Asiakkaitani ovat olleet mm. KONE, Nokia, Aalto Yliopisto ja monet tuotantoyhtiöt. Tutustu valikoituihin töihini tällä sivulla tai portfoliossa.
Elokuvamusiikin sävellys
Äänitaivas on tuottanut musiikkia useisiin lyhytelokuviin. Yksi mielenkiintoisimmista sävellystöistä oli lyhytelokuva ”Ikkunaprinsessa” (2008) (ohjaus: Tommi Kainulainen, elokuvataiteenlaitos). Elokuvassa ei ole lainkaan vuorosanoja (päähenkilö mallinukke), joten musiikilla, äänellä ja kuvalla oli sen kerronnassa tavallista tärkeämpi rooli.
Lisää esimerkkejä elokuvamusiikista löydät portfoliosta.
Musiikkituotanto animaatioihin ja televisioon
Musiikin sävellys ja äänisuunnittelu animaatioihin on ehkä hauskinta, mitä tiedän. Jos sinulla on kiinnostava projekti, älä epäröi ottaa yhteyttä. Tässä musiikkia Turun Anikistien mainioon ”English Lessons” animaatioon, joka palkittiin Tampereen elokuvajuhlilla 2009. Sävelsin animaation tunnusmusiikin ja toteutin musiikin + äänet ensimmäiseen animaatioon (Lesson 1).
”Ilkan musiikki animaatioelokuvassamme ”English Lessons” on meistä aivan mahtavaa! Koska tarinamme ovat ilkeitä, nihkeitä tai muuten vaan provosoivia niin tarvitsimme juuri oikeanlaista musiikkia salakuljetamaan ikävyydet katsojan sydämeen. Ilkka onnistui mainiosti, hyvää jälkeä!” CHRZU / Turun Anikistit
Musiikkia mediateoksiin & multimedia-esityksiin
Olen tehnyt yhteistyötä useiden mediataiteilijoiden kanssa. Näihin lukeutuu mm. palkitun taiteilija Sari Palosaaren teokset WoolyWorld (2004), Showerama (2006), Efficient Esthetics (2006), Grid (2008) ja Minimal Romantic (2011), jotka ovat olleet laajasti kansainvälisesti esillä.
Generatiivinen mediateos ”Muistin kerrostumia” (Layers of Memory) oli lopputyöni Aalto Yliopiston Medialaboratorioon 2012. Teoksessa ääni, musiikki ja kuva yhdistyvät muistojen virraksi, joka muuttuu joka hetki ja reagoi ympäristöönsä. Teoksen generatiivinen moottori kykenee yhdistelemään mediakirjaston elementeistä – kuva-, video-, ääni- ja musiikkifragmenteista – yli 67 miljardia erilaista kohtausvariaatiota kustakin muistotarinasta. Seuraavassa videotallenteessa 12min katkelma muistojen virrasta (huom. jokainen esitys erilainen):
http://www.youtube.com/watch?v=jMWRxl54m00
Pelimusiikin tuotanto
Sävellän musiikkia myös tietokonepeleihin. Tässä säveltämääni musiikkia historiallisesta sotastrategiapelistä Kruftdurken.
- 1Kruftdurken - historiallinen kartta
- 2Kruftdurken - historiallinen kartta 2
- 3Kruftdurken - strateginen taistelu
”Äänitaivas tuotti musiikin tietokonepeliimme Kruftdurken. Ilkka tavoitti sopivan tunnelman nopeasti, vaikka briiffimme oli varsin suurpiirteinen. Lopputulona oli majesteetillisen komea sinfoninen sovitus, joka kestää kuuntelua yhä uudelleen pelikerrasta toiseen. Aiomme tilata Äänitaivaalta musiikin myös seuraavaan peliimme.” Per-Oskar Joenpelto, MAO Design
Tarvitsetko erottuvaa musiikkituotantoa? Ota yhteyttä
Musiikkituotantoa, joka erottuu edukseen
Kun musiikkituotannon lähtökohtana on jokin muu teos, on kyse oikeastaan täysin eri lajista kuin musiikin sävellyksessä sinänsä. Olennaisinta on, toimiiko musiikki osana kokonaisuutta: luoko se oikean tunnelman, herättääkö se toivotun mielikuvan ja viekö se kerrontaa eteenpäin luontevasti. Äänenvärit, instrumentaatio ja musiikin läpileikkaavan teeman löytäminen ja sen eteenpäin kehittely on tärkeää.
Sen sijaan genrerajat on tehty rikottaviksi – ne ovat alisteisia tunteelle, mikä halutaan luoda. Kaikkea onkin tullut kokeiltua: eeppistä orkesterisointia, hämyistä yökerhojatsia, lelusoittimilla maustettua tangoa, sirkus -ska’ta, etnoteknoa, minimalistista ambient maisemointia, iskeviä vinyylidiskobiittejä, vastustamattoman keveää purkkapoppia… Mikä vain toimii. Kuten Duke Elligton asian aikoinaan muotoili: ”on vain kahdenlaista musiikkia, hyvää ja huonoa”.
Ps. En ole koskaan pitänyt termistä musiikkituotanto. ”Musiikkituotanto” tuo mieleen tehtaan, joka suoltaa liukuhihnalta ulos tasalaatuista mutta hengetöntä tajunnantäytettä. Liian usein kaupallisessa tuotannossa kulmat pyöristyvät ja särmä katoaa. Lupaan, että sellaista et tästä talosta saa. Tärkeintä on löytää joka projektiin se oma persoonallinen ääni ja tulokulma.
Hyvää musiikkituotantoa ei ole ”one size fits all” vaan se on kuin räätälöity puku, joka istuu juuri eikä melkein. Jos tarvitset omaleimaista, erottuvaa musiikkituotantoa, olet tullut oikeaan paikkaan.
Ideasta valmiiksi musiikiksi – miten?
Tärkein instrumenttini on digitaalinen audiotyöasema (DAW), joka pitää sisällään virtuaali-instrumentit, samplet, efektit ym. tarvittavan. Soitan koskettimia, kitaraa ja (sähkö)rumpuja sekä ohjelmoin raitoja koneella. Se riittää aika pitkälle. Jos projekti vaatii, käytän ulkopuolisia muusikoita. Työtapa on nopea, joustava ja kustannustehokas. Matka ideasta valmiiksi tuotteeksi on lyhyt. Kiitos modernin studioteknologian, soundit ovat huippuluokkaa.
Musiikkituotannon lisäksi miksaan ja masteroin (ks. studiopalvelut) usein itse musiikin. Toisinaan vastaan myös äänisuunnittelusta. Tällainen ”yhden miehen show” on huomattavasti kustannustehokkaampi kuin perinteinen raskas tuotantokoneisto (säveltäjä + äänisuunnittelija + miksaaja + masteroija). Saat lopullisen, käyttövalmiin musiikin ja äänen. Rahalle on vaikea saada paremmin vastinetta :-).
Tarvitsetko erottuvaa musiikkituotantoa? Ota yhteyttä